Hon ska se ut "som alla andra"

Ophelias föräldrar vill ge sin dotter tillfälle att plastikoperera sig när hon är äldre. Anledningen? Flickan har Downs syndrom. En plastikoperation skulle ge henne möjlighet att "se ut som alla andra".


Så groteskt.


Och problemet? Ingen människa är "som alla andra". Ingen människa "ser ut som alla andra". Alla människor skulle tvärtom må bättre ifall de lärde sig tycka om sig själva, inklusive eventuella annorlunda* egenskaper.


För även om det finns de som plastikopererat sig med framgång, som faktiskt blivit lyckligare med sin nya pumpade rumpa och utan sina gamla fettvalkar eller utstående navel, är det verkligen inte föräldrarnas uppgift att framföra budskapet "om du inte är nöjd kan du alltid operera dig".


Eller som det låter i  artikeln: "Vi VILL gärna att du opererar dig... om du inte är nöjd alltså... för det är du väl inte?"


Föräldrarnas uppgift är tvärtom att ingjuta självförtroende i barnet, att bekräfta barnet, att älska barnet förbehållslöst. Punkt.


Nä, mycket ska man höra innan öronen trillar av. Fast vad gör det, man kan ju alltid sätta dit nya fina i plast...


*Annorlunda: Ett mycket subjektivt begrepp i den här situationen. De flesta känner sig nog annorlunda emellanåt. En del trivs med den rollen, andra inte. Oavsett vilket är det en fullkomligt mänsklig egenskap.  Detta gäller oberoende av om man begåvats med Downs syndrom, Naken-Jannes genitalier, E-types hårsvall eller Christina Lugns intellektualitet.


Kommentarer
Postat av: Annelie

Hej Emma!

Bra reflektioner. Stackars barn!

Fin blogg förresten. Jag har lagt till dig på min länklista.

Annelie

2008-03-05 @ 20:47:41
URL: http://livetsoma.blogspot.com
Postat av: Emma

Tack, tack och tack (för "bra reflektioner", "fin blogg" och "lagt till dig på min länklista" ;))

2008-03-06 @ 07:48:31
URL: http://emmasibland.blogg.se
Postat av: Sis

Kan inte resten av familjen operera sina ögon sneda, platt näsa och epikantus (ögon) veck i stället? Det är väl det minsta man kan begära.
Sorgligt att inte ha insikt i att utanförskapet ligger hos föräldrarna, precis som din analys Emma.
puss

2008-03-06 @ 14:10:16
Postat av: Emma

Visserligen är inga föräldrar perfekta, och vare sig man vill det inte kommer nog en del miljöbetingade faktorer (d.v.s. föräldrarnas vanor/ovanor/fobier etc) överföras på barnet. Men måste de vara så j-a uppenbara med sitt missnöje?

2008-03-06 @ 14:36:01
URL: http://emmasibland.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0